Informativna ponudba

V spodnjem okencu nam zaupajte vaš elektronski naslov, podatke o vrsti dela in obsegu dela. Mi pa vam bomo poslali informativni izračun.

Za vas smo tudi dosegljivi na telefonski številki:+386 41 793 230

  • Domov
  • Kontakt
  • +386 41 793 230

  • Informativna ponudba

Prezračevalni sistemi

Prezracevalni sistemi omogocajo nenehen dovod svezega zraka brez nepotrebnih toplotnih izgub. Prezracevalni sistemi ob enem tudi odvajajo ze uporaben zrak in odvecno vlago, kar pa onemogoca nastanek plesni. Prezracevalni sistemi so zelo cenjenji in vedno bol priljubljeni v novogradnjah in v ze obstojecih stavbah. Najvecja prednost prezracevalnih sistemov pa je izjemno majhna poraba elektricne energije.

Način delovanja rekuperatorja

Prezračevalna naprava je srce vsakega prezračevalnega sistema. Večina prezračevalnih naprav s toplotnim izmenjevalcem (rekuperator) sestoji iz: izoliranega ohišja, dveh zmogljivih tihih in varčnih EC ventilatorjev, zračnega toplotnega izmenjevalca, ki je lahko tudi entalpijski (pozimi vrača do 65 % vlage, da zrak ni presuh), varnostnega električnega predgrelca (preprečitev zmrzali kondenzata pozimi), avtomatskega motornega by-passa (obvod izmenjevalca v poletnih nočeh za pasivno pohlajevanje), vsemi potrebnimi temperaturnimi tipali, filterskega dela (G4 + F7 filtracija) in kompletne avtomatike (stenski nastavljalnik s tedensko programsko uro, kaminsko funkcijo, opozorilnikom za menjavo filtrov, …). Pri lokalnih prezačevalnih enotah vsi našteti sestavni deli niso v uporabi, saj jih zaradi kompaktnosti in majhnosti lokalne enote ne moremo vgraditi (by-pass in predgrelec).

Prezračevalna naprava dovaja sveži filtriran zunanji zrak v čiste prostore stanovanja (spalnica, dnevna soba, otroške sobe, pisarna, …) in iz obremenjenih prostorov (kuhinja, WC, kopalnica, pralnica, …) istočasno odvaja z vlago in vonjavami obremenjen zrak z višjo vsebnostjo CO2. Ob tem ventilatorja peljeta zrak skozi toplotni izmenjevalec, kjer se na veliki površini srečujeta obremenjen zrak na eni strani lamele in svež zrak na drugi strani lamele. Na ta način ohranjamo prijetno bivalno temperaturo v objektu brez večjih temperaturnih izgub, ob tem pa se obremenjen in svež zrak nikjer ne mešata. V poletnem času s tem principom ohranjamo v objektu hlad, v zimskem času pa toploto. Ker ima toplotni izmenjevalec zelo veliko površino se ohranja tudi čez 90 % energije v prezračevanih prostorih (odvisno o prezračevalne stopnje in modela rekuperatorja). Izmenjavo toplote je možno nadgraditi s prenosom vlage preko lamel entalpijskega toplotnega izmenjevalca, ki v zimskem času vrača delež vlage (do 65 %) iz odpadnega v čist dovodni zrak, s čimer preprečimo dovod presuhega zraka. Ker ta mehanizem deluje po principu higroskopnosti polnila v lamelah (kristalinična sol), poteka prenos vlage nazaj v prostor samo pozimi. V poletnem času se temperaturna slika obrne in je zunaj bolj toplo kot v objektu, s čimer dosežemo nekaj dodatnega razvlaževanja poleti, kar je tudi zaželjeno.